Er werd de laatste tijd veel geschreven over Wout Van Aert. Nadat de drievoudige UCI-wereldkampioen veldrijden besliste solo te gaan tijdens dit veldritseizoen, nam hij contact met ons op om zijn kledingleverancier te worden. Hier moesten we niet lang over nadenken. Je moet wete dat ons verhaal begon lang voor Wout ons contacteerde om zijn sponsor te worden, en hij wilde met ons samenwerken omdat hij dankbaare was voor de successen die hij al had gekend in onze uitrusting. We voelen ons vereerd, en we kunnen enkel zeggen: welkom thuis, Wout!
Dit verhaal geeft je een inzicht in de verhalen die we samen al hebben geschreven.
Wout was lange tijd klein voor zijn leeftijd. In wedstrijden moest hij het altijd opnemen tegen jongens die groter en sterker waren dan hem. We denken dat hij zo zijn karakter heeft gevormd. Zijn "over mijn lijk"-mentaliteit leverde hem een tweede plaats op in het wereldkampîoenschap voor junioren in Koksijde, slechts acht seconden achter Mathieu van der Poel. Hier zie je hem wegrijden van de groep, naderend op Mathieu.
Louisville was Wouts eerste wereldkampioenschap bij de Beloften, en hij lukte erin een indrukwekkend resultaat neer te zetten. Derde plaats na Mike Theunissen en Wietse Bosmans.
Tijdens het WK 2014 in Hoogerheide won hij zijn eerste wereldtitel, voor Michael Vanthourenhout en...Mathieu van der Poel.
Wouts eerste jaar bij de profs. Mathieu en hij hadden een heel seizoen lang een veld ervaren profs gedomineerd. Wout ging met veel hoop naar Tabor. Een superieure Mathieu van der Poel en een valpartij in het begin van de wedstrijd betekenden dat een 2de plek het hoogst haalbare was die dag. Hoewel hij teleurgesteld was, wist België dat een nieuwe veldritster was opgestaan.
Zolder 2016. België tegen Nederland. Wout tegen Mathieu. Net voor het WK brachten we het meest geavanceerde crosspak tot nu uit. Dit was gebaseerd op onze Speedmaster TT-pakken, met dezelfde getextureerde mouwen en aerodynamische voordelen, maar met een iets meer vergevende pasvorm en een rits aan de voorkant. Het was ook gemaakt uit een gewijizgd, waterafstotend Lycra. Dit pak is het pak dat Wout nog steeds draagt tijdens de meeste wedstrijden. En je kan het hier krijgen. Wout won zijn eerste wereldtitel na een late demarrage. Lars van der Haar werd tweede, Kevin Pauwels kwam als derde binnen.
Bièles 2017. België tegen Nederland. Wout tegen Mathieu. Mathieu nam vanaf het begin de leiding en Wout moest achtervolgen. We moeten toegeven dat Mathieu de beste in koers was, maar Wout's strategie en bandenkeuezes waren beter.
Wout werd wereldkampioen, Mathieu veroverde de tweede plaats. Wout had geen enkele lekke band, Mathieu had er drie. De materiaalkeuze bleek beslissend die dag.
2017-2018 was een seizoen van Mathieu proberen te volgen.
MvdP domineerde het seizoen, en Wout was de beste van de rest. Mathieu wilde de wereld bewijzen dat hij de beste renner was en hij toonde dit vanaf de dag na het teleurstellende Bièles en gedurende het hele volgende seizoen. Het wereldkampioenschap werd in Valkenburg gereden, een stad in Mathieu's thuisland. Iedereen zag hem als de te kloppen man.
Wout had een gelijkaardige voorbereiding op het veldritseizoen als Mathieu, maar wegwedstrijden hadden veel energie gevraagd en het duurde langer dan gewoonlijk voor hij op hetzelfde niveau als Mathieu geraakte. Wisten wij veel dat hij aan het pieken was om in topvorm te zijn voor het WK in Valkenburg...
Vanaf de start reed hij weg van de rest, en hij bleef de kloof uitdiepen tot het einde van de race. Wout was van een ander niveau die dag.
Wout tekent bij Bioracer en wordt voltijds Bioracer-atleet.
Voetnoten: foto's door Kramon, Wouter Roosenboom, Jonathan Bye en Activ'Images